نخستین سخنان «مسعود پزشکیان»، رییس جمهوری در جمع مدیران رسانههای آمریکایی، رسانههای داخلی منتسب به جریان افراطی و کاربران تندرو در شبکههای اجتماعی را علیه دولت چهاردهم بهخط کرد. همه چیز از برداشت اشتباه یا شیطنت رسانهای «بلومبرگ» آغاز شد. توالی زمانی اتفاقات و پیامدهای پس از انتشار این مطلب نیز در آشفتگی خبری گم شد.
رسانه بلومبرگ، حوالی ساعت ۷ عصر روز دوشنبه، در گزارشی از سخنرانی مسعود پزشکیان در جمع مدیران رسانههای آمریکایی، عنوانی مبنی بر «اعلام آمادگی ایران برای کاهش تنشها با اسراییل» منتشر کرد. در متن این گزارش، به بخش کوتاهی از حرفهای پزشکیان نیز عینا اشاره شده بود: «ما تمام سلاحهای خود را کنار میگذاریم اگر اسراییل نیز چنین کاری کند».
بلومبرگ، در خبررسانی این نشست، تنها به یک تیتر استنباطی بسنده کرده و به قبل و بعد این سخنان اشارهای نکرده است. همزمان، رسانهها و کاربران تندرو که اغلب، منتسب به جریان پایداریاند، موج تخریب پزشکیان را با اتکا به استنباط یک رسانه خارجی راهاندازی کردند.
چند ساعت پس از انتشار مطلب بلومبرگ، بخشی از فایل صوتی سخنرانی پزشکیان در جمع مدیران رسانهها از طریق رسانهی «ایران اینترنشنال» منتشر شد. او در این فایل صوتی میگوید: «نجنگیم! چیزی را که میتوانیم با گفتگو حل کنیم، با موشک و اسلحه حل نکنیم. ما آمادهایم تمام سلاحهای خود را بگذاریم کنار؛ به شرطی که اسراییل نیز بگذارد کنار!»
این بخشی از ابتدای فایل صوتی است که در فضای مجازی دستبهدست شد. با این حال، ادامه سخنان رییس جمهوری ایران، مورد توجه واقع نشد. او در ادامه میگوید: «تا دندان طرف مقابل را مسلح میکنند و به اینطرف (ایران) میگویند حق ندارید یک موشک هم بسازید».
ادامهی این فایل صوتی، ناظر به طعنهای است که در ابتدا به اسراییل میزند: «ما در مورد مقررات هستهای همه چیز را تعهد کردیم. اما اسراییل بمب اتمی هم ساخته، هرکاری کرده، در این مقررات بینالمللی هم وارد نشده و هیچکس کاری به کارش ندارد! چرا؟ هروقت هم دلش خواست، تهدید اتمی میکند! این ادعای صلح و امنیت در دنیاست؟!»
او در ادامه آمادگی ایران را برای کمک به تامین صلح و امنیت در جهان اعلام میکند و میگوید ایران «طمع در خاک هیچ کشوری» ندارد.
حوالی ساعت ۱۰ شب روز دوشنبه، یعنی حدود ۳ ساعت پس از انتشار مطلب بلومبرگ، «عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه دولت چهاردهم «نقل قول برخی رسانهها از رئیسجمهور مبنی بر اینکه ایران آماده کاهش تنش با اسراییل را دارد» تکذیب کرد. به زبان سادهتر، وزیر امور خارجه، تیتر استنباطی بلومبرگ از زبان رییس جمهوری را که دستمایه صفآرایی رسانهها و کاربران شده بود، رد کرد.
با انتشار فایل صوتی در صبح روز سهشنبه، اما موج تخریبهای یکسویه علیه عراقچی و پزشکیان شدت گرفت. حالا کاربران با اشاره به نقل قولی از پزشکیان مبنی بر «کنار گذاشتن همه سلاحها»، وزیر امور خارجه را به «دروغگویی» و تکذیب «شتابزده» متهم میکردند. در حالی که همین جمله نیز در گزارش بلومبرگ نوشته شده بود، اما مورد توجه رسانهها و کاربران قرار نگرفت. به عبارت دیگر، مخالفان دولت، از یک محتوای خبری، دو موج تخریب به پا کردند.
پس از انتشار گزارش رسانه آمریکایی بلومبرگ، کاربران منتسب به موسسهی «مصاف» متعلق به «علیاکبر رائفیپور»، در حرکتی منسجم و سازمانیافته، رییس جمهوری را با اتهاماتی مثل «وطنفروش» خطاب کردند و با اتکا به تحریف سخنان پزشکیان توسط یک رسانهی خارجی، جریان تازهای را علیه دولت چهاردهم به آغاز کردند. انتشار فایل صوتی توسط رسانه ایراناینترنشنال نیز به چرخهی تولید محتوای این کاربران جان تازهای بخشید.
بلومبرگ، یک رسانه آمریکایی با منابع مالی مبهم است و ایراناینترنشنال، پس از احیای روابط ایران و عربستان، با مواضعی که در دفاع از جنایات اسراییل در غزه گرفت، به روشنی از ارتباطات مالیاش با اسراییلیها پرده برداشت.
این همسویی عجیب در حالی حدود یک شبانه روز ادامه داشته که این کاربران، در طول زمان خود را «ضدآمریکایی» و «خارجیستیز» معرفی کردهاند و حالا در دوراهی انتقاد از تحریف رسانههای آمریکایی و عبری-عربی یا کمک به همرسانی محتوای آن رسانه، راه دوم را برگزیدهاند.
خبرگزاری فارس نیز پس از انتشار فایل صوتی با تیتر گمراهکنندهی ایراناینترنشنال، با انتشار عنوانِ «تایید یک اشتباه لپی» نوشت: «بلومبرگ به نقل از پزشکیان نوشته بود ایران حاضر است سلاحهایش را کنار بگذارد به شرط آنکه اسرائیل هم سلاحهایش را زمین بگذارد. عراقچی بلافاصله آن را تکذیب کرد، اما با انتشار یک فایل صوتی، اظهارات حاشیهساز پزشکیان تایید شد». این در حالی است که در تکذیبیه عباس عراقچی، دقیقا به «آمادگی ایران برای کاهش تنش با اسراییل»، یعنی تیتر بلومبرگ اشاره شده است.
البته با نگاهی سختگیرانه، میتوان گفت که وزیر امور خارجه ایران نیز درست مثل رسانههای فارسیزبان، به خواندن تیتر بلومبرگ که خبرساز شده بود، بسنده کرده و به همین دلیل، تکذیب متن گزارش از قلم افتاده است.
در میانهی این غوغا و آشفتگی رسانهای، برخی چهرههای میانهرو، پزشکیان و هیأت سیاسیاش در نیویورک را به آرامش دعوت میکنند. برای مثال، «احمد زیدآبادی»، روزنامهنگار و فعال سیاسی با تاکید بر اینکه موج رسانهای اخیر، برای «ترساندن پزشکیان از مذاکرات صریح» ایجاد شده، نوشت:
«هیاهوی جاری بر سر جملهای از آقای پزشکیان صرفاً برای ترساندن او و تیم همراهش از مذاکرات صاف و صریح و سازنده بر سر رفع تحریم اقتصادی کشور است. کار هم کار راستگرایان اسرائیلی و مدافعان آنها در کنگره و حزب جمهوریخواه و رسانههای در اختیار است! بنابراین آقای پزشکیان و همراهانش از این غوغا نترسند و کار درست خود را به انجام رسانند.
حتی اگر فرض بگیریم که آقای پزشکیان گفته باشد، خواهان کاهش تنش با اسرائیل است، مگر اصرار بر آتش بس در جنگ غزه و مخالفت قاطع با سرایت جنگ به کل منطقه، معنایی غیر از کاهش تنش دارد؟ کسانی که کاهش تنش را به پیراهن خلیفه تبدیل کردهاند، آیا واقعاً خواهان تشدید و افزایش تنش با اسرائیل در این شرایط هستند؟ اگر هستند پس اصرارشان بر آتشبس در غزه و ضرورت مهار شعلههای جنگ چه معنایی میدهد؟ کاهش تنش در یک بحران یا جنگ، هیچ جنبۀ غیرمنطقی ندارد و به معنای به رسمیت شناختن هیچ طرفی هم نیست!»
با این حال به نظر میرسد که کاربران موسوم به «ارزشی» در شبکههای اجتماعی و رسانههای جریان اصولگرایی، قصد کوتاه آمدن از مواضعشان را ندارند و باید منتظر عملکرد روزهای آینده هیأت سیاسی ایران در نیویورک بود.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟